top of page

Het Pagatinu Systeem van Curaçao: Wat is het en hoe werkt het?


Pagatinu

Het Pagatinu systeem, een term die waarschijnlijk nieuw is voor velen buiten Curaçao, vormt een unieke en handige benadering van energiebeheer. Terwijl Nederland dit systeem niet hanteert, is het een essentieel aspect van het dagelijks leven op Curaçao. In deze informatieve verhandeling, verkennen we grondig wat het Pagatinu systeem inhoudt, hoe het functioneert en waarom het zo waardevol is voor zowel verhuurders als huurders op dit Caribische eiland.


Wat is het Pagatinu Systeem en Hoe Werkt het?


Het Pagatinu systeem kan eenvoudig worden vergeleken met een prepaid telefoonkaart, maar dan voor elektriciteit. Voordat je elektriciteit kunt gebruiken, dien je een tegoed aan te schaffen bij specifieke verkooppunten, zoals supermarkten en tankstations. Dit tegoed wordt vervolgens ingevoerd in een Pagatinu kastje in je woning, dat fungeert als een meter voor je energieverbruik. Dit proces lijkt sterk op het laden van beltegoed op een prepaid telefoon.


Tijdens je zoektocht naar accommodatie op Curaçao, zal het Pagatinu systeem regelmatig opduiken. Studentenhuizen en vakantieappartementen maken vaak gebruik van dit systeem om het energieverbruik te beheren. Niettemin zijn er ook accommodaties die de kosten van elektriciteit in de huurprijs hebben opgenomen.Pagatinu

Waarom Wordt het Pagatinu Systeem Gebruikt?


Het Pagatinu systeem biedt voordelen voor zowel verhuurders als huurders. Voor verhuurders betekent dit systeem dat huurders verantwoordelijk zijn voor hun eigen elektriciteitsrekeningen, waardoor onbetaalde rekeningen worden voorkomen. Aan de andere kant stelt het Pagatinu systeem huurders in staat om bewust en verantwoordelijk om te gaan met hun energieverbruik. Stroom op Curacao is namelijk erg duur. Dit leidt tot een beter begrip van hun eigen gebruikspatronen en moedigt hen aan om efficiënter met elektriciteit om te gaan.


Hoe Functioneert het Pagatinu Systeem in de Praktijk?


Om het Pagatinu systeem te gebruiken, koop je een tegoed voor een bepaald bedrag bij verkooppunten. Dit tegoed wordt omgezet in elektriciteit zodra je de unieke code van de bon invoert in het Pagatinu kastje in je woning. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat je de code van het kastje bij de hand hebt wanneer je een tegoed aanschaft. Deze code is nodig om de transactie te voltooien. Het is vergelijkbaar met het activeren van een telefoonkaart.


Gemakkelijke Toegang tot Pagatinu


Wil je zelf Pagatinu in je appartement of huis? Na de aanvraag bij Aqualectra, het energiebedrijf van Curaçao, ontvang je een Pasje en wordt er in je woning een Pagatinu kastje geïnstalleerd. Het tegoed kan op elk moment worden opgewaardeerd via het kastje. Tegenwoordig kun je op diverse locaties Pagatinu tegoed kopen, waaronder toko's, supermarkten en specifieke betaalpunten. Online aankopen zijn ook mogelijk en bieden extra gemak.


Besparende Tips en Online Betalingsopties


Aqualectra biedt niet alleen het Pagatinu systeem aan, maar ook waardevolle tips om energie te besparen. Deze tips omvatten richtlijnen voor verlichting, koelkastgebruik en zelfs tuinverlichting. Sinds ee naantal jaar is online betaling populairder geworden op Curacao en zijn er zelfs specifieke websites, zoals "KumpraOnline.com", die snelle aankoop van Pagatinu tegoed mogelijk maken. Het is belangrijk op te merken dat deze service niet direct door Aqualectra wordt geleverd, maar het is een handige optie om tegoed te kopen.


Commentaires


bottom of page